Motorverbod Zuiderdijk Hoorn – Enkhuizen opgeheven na rechtszaak

| |

De Raad van State heeft besloten dat de Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen in de weekenden weer toegankelijk wordt voor motorrijders. Het verbod op motorrijders in het weekend, dat in mei 2021 was ingevoerd, is nu opgeschort. Dit is een belangrijke overwinning voor de Motorrijders Actie Groep (MAG) en voor alle motorrijders in Nederland.

De rechtbank was kritisch over het besluit van de gemeente om de dijk af te sluiten. De gemeente kon niet aantonen hoeveel klachten er waren en waar deze precies over gingen. Ook ontbrak een onderbouwing met verkeerskundige gegevens. Bovendien waren de klachten van omwonenden over motorgeluid alleen vastgelegd in een enquête, maar niet objectief gemeten. Volgens de rechtbank had de gemeente geluidsmetingen moeten doen om te bepalen of motorfietsen inderdaad te veel geluid produceren op de Zuiderdijk.

Het bezwaar dat de MAG al in 2021 had ingediend tegen de afsluiting, is ten onrechte afgewezen volgens de Raad van State. De gemeente Drechterland moet dit bezwaar nu binnen zes maanden opnieuw beoordelen. Daarvoor moeten eerst nulmetingen worden uitgevoerd. Zonder metingen die aantonen dat motorfietsen ter plaatse te veel geluid maken, kan er geen sprake zijn van een afsluiting. Dit maakt het voor wegbeheerders een stuk lastiger om wegen voor motorrijders af te sluiten. De MAG kan uiteraard direct weer in beroep gaan tegen het nieuwe besluit van de gemeente.

De MAG kreeg voor deze zaak steunbetuigingen van diverse organisaties, waaronder Motor.NL, MotoPlus, KicXstart, LOOT, RAI Vereniging, Motormeiden en de KNMV. Hiermee vertegenwoordigde de MAG minstens 350.000 Nederlandse motorrijders.

Heropeningsrit

Op zaterdag 22 juni organiseert de MAG samen met de regionale motorclubs MC West-Friesland en Route 506 een heropeningsrit. Deelnemers vertrekken om 12:00 uur bij de McDonald’s in Hoorn. Bij het eerste verbodsbord wordt symbolisch een lint doorgeknipt. De rit eindigt rond 13:00 uur bij Reggie’s Snackhouse in Enkhuizen.

Het bericht Motorverbod Zuiderdijk Hoorn – Enkhuizen opgeheven na rechtszaak verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

BMW Motorrad integreert TomTom-navigatie

BMW Motorrad opnieuw gekozen voor levering van politiemotoren

Volgende