How-to: schadevrije jaren van je auto naar je motor overzetten (en andersom)

| |

Partnercontent.

Als je een auto of motor hebt, bouw je bij je verzekering schadevrije jaren op. Deze zorgen voor een lagere premie, omdat je de verzekeraar meer zekerheid geeft dat je een weggebruiker bent die weinig kosten met zich meebrengt. Maar wist je dat je de schadevrije jaren van je auto ook naar een motor over kan zetten, en andersom? Hoe je dat doet, leggen we je graag uit!

Van auto naar motor

Heb je onlangs je auto omgeruild voor een motor? Dat snappen we natuurlijk heel goed! De meeste verzekeraars zijn in dat geval bereid om je schadevrije jaren over te zetten naar je nieuwe tweewieler.

De schadevrije jaren die je met de auto hebt opgebouwd, worden na het beëindigen van je autoverzekering in een landelijke database opgeslagen: Roy Data. De motorverzekeraar kan jouw gegevens via dit systeem inzien.

Menno Dijcks, autoverzekering-expert bij Independer; Let er wel op dat je binnen drie jaar na het stopzetten van je autoverzekering een motorverzekering afsluit. Anders vervallen namelijk je opgebouwde schadevrije jaren.

Auto en motor in bezit

Heb je zowel een auto als een motor, dan wordt het wel een lastig verhaal om de opgebouwde schadevrije jaren van je auto voor je motor te gebruiken of andersom. Je kunt deze namelijk maar voor één verzekering gebruiken.

Sommige verzekeraars bieden wel een verzekering aan voor beide voertuigen. In dat geval krijg je een korting op het tweede voertuig. Dit is echter niet altijd de meest voordelige optie. Je motor- en autoverzekering vergelijken is daarom altijd een goed idee.

Van motor naar auto

Wij zouden er niet zo gauw voor kiezen, maar je kan ook je motor wegdoen en enkel een auto als vervoermiddel nemen. Dan kan je je schadevrije jaren van het motorrijden meenemen naar je autoverzekering. Dit werkt op dezelfde manier als andersom: het is nodig om je motorverzekering stop te zetten voordat je je schadevrije jaren voor je autoverzekering mag gebruiken.

Voordeel door schadevrije jaren

Het meenemen van de schadevrije jaren brengt natuurlijk een groot voordeel met zich mee: een lagere premie voor je motor of auto. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken of het voor jou mogelijk is om ze mee te nemen naar je andere voertuig. Want laten we eerlijk zijn: met lagere verzekeringskosten voor dezelfde dekking rijdt je nou eenmaal een stuk lekkerder!

Er zijn overigens nog meer manieren om te besparen op je motorverzekering. Een lijstje met verschillende handige tips lees je hier.

Het bericht How-to: schadevrije jaren van je auto naar je motor overzetten (en andersom) verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

Aprilia RS 660 Trofeo Track Only: Exclusieve circuitmotor

Hotel Lory: Geweldig Gezellig en Goed Motorhotel in de Dolomieten

Volgende