De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat weer open!

| |

Dit artikel werd eerder gepubliceerd door Motorrijdersactiegroep MAG. De MAG komt al 35 jaar op voor jouw belangen. Word lid of doneer!

De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat in de weekenden weer open voor motorrijders: de Raad van State heeft de in mei 2021 ingevoerde motorweekendafsluiting geschorst. Een glansrijke overwinning voor de MAG én voor motorrijdend Nederland.

De rechtbank was in dit hoger beroep niet mals in haar oordeel over het verkeersbesluit. De gemeente heeft geen inzicht kunnen geven in de hoeveelheid klachten waar de afsluiting op gebaseerd was, wist niet van wie de klachten afkomstig waren en waar precies over geklaagd was. Ook was het verkeersbesluit niet door verkeerskundige stukken onderbouwd. Verder zijn naar het oordeel van de rechtbank “de (subjectieve) klachten van omwonenden over motorfietsen op de Zuiderdijk in het evaluatierapport niet geobjectiveerd, maar slechts door middel van een enquête vastgelegd. […] Het college had geluidsmetingen moeten uitvoeren en moeten onderzoeken of die metingen kunnen leiden tot de conclusie dat motorfietsen te veel geluid op de Zuiderdijk produceren.”

Het bezwaar dat de MAG al in 2021 tegen de afsluiting aantekende, is volgens de Raad van State onterecht afgewezen. Drechterland moet ons bezwaar nu binnen zes maanden opnieuw beoordelen. Daartoe moet de gemeente eerste nulmetingen uitvoeren. Zonder metingen die uitwijzen dat motorfietsen ter plekke teveel geluid produceren, kan er geen sprake zijn van een afsluiting. Dat is een belangrijk element van deze uitspraak: het wordt wegbeheerders zo knap lastig gemaakt om wegen voor motorrijders af te sluiten. Vanzelfsprekend kan de MAG tegen het nieuw te nemen besluit van de gemeente direct weer in beroep gaan.

Voor deze hoger-beroepszaak kreeg de MAG steunbetuigingen van onder meer Motor.NL, MotoPlus, KicXstart, LOOT, RAI Vereniging, Motormeiden en de KNMV. Daarmee stond de organisatie er namens minstens 350.000 Nederlandse motorrijders. Goede zaak! Wil je de MAG ook direct steunen? Word dan lid op www.motorrijdersactiegroep.nl. En wil je dat deze dijk en alle andere wegen open blijven? Hou dan rekening met je omgeving als je er rijdt. Andere motorrijders zijn je er dankbaar voor.

Het bericht De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat weer open! verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

BMW Motorrad opnieuw gekozen voor levering van politiemotoren

Hoe werkt het automatische versnellingssysteem van KTM?

Volgende