Wereldrecord snelste Elbow Drag: bijna 172 km/u!

| |

Ja, je leest het goed. Bertrand Gold, journalist bij het Franse Moto Revue, heeft zijn elleboog over het asfalt gesleept met een snelheid van 171,43 km/u. Dat betekent dus een record voor ’s werelds snelste Elbow Drag. De poging vond plaats op het circuit Paul Ricard, na het F1 race weekend. Gold reed zijn record met een standaard Honda CBR1000RR SP geschoeid met Pirelli Diablo Superbike-slicks. Afgezien van de banden werd de Fireblade ongewijzigd gelaten en het team speelde alleen met de elektronica en de afstelling van de ophanging om de maximale prestaties eruit te persen.

Volgens Moto Revue werd de inspiratie voor het record gehaald uit eerdere pogingen van MotoAmerica-coureur Josh Herrin (die 162,4 km/u noteerde) en Fabian Dresler van Motorrad Magazin (die 168,65 km/u noteerde), die ook een CBR1000RR-R gebruikte. Hoewel het team er aanvankelijk niet bij nadacht, sloeg het aan en eindigde het met een wereldrecord.

Wereldrecord: door 13 landen op de motor in één dag

Ondertussen meldt Bertrand dat hij twee verschillende strategiën voor de poging heeft geprobeerd – een waarbij hij het gas op en stand hield voor de bocht en leunde zonder te remmen, en de tweede waarbij hij vlak voor de bocht naar binnen kwam, remde en dan de motor draaide.

Uiteindelijk koos hij voor de tweede strstegie om het record te vestigen. Hij herinnert zich dat hij bij meer dan 280 km/u remde voor de bocht, waarbij hij met zijn elleboog het asfalt raakte bij een snelheid van meer dan 171 km/u. De snelheid werd vastgelegd door officiële apparatuur.

Om het record te vieren, wordt de CBR1000RR-R tentoongesteld tijdens de Bol d’Or (Circuit Paul Ricard op 16 tot 18 september). De Honda zal dezelfde hellingshoek maken als de hoek waarmee Gold zijn record vestigde. Bezoekers aan het event mogen op de Honda plaatsnemen om zelf de hellingshoek te ervaren.

Het bericht Wereldrecord snelste Elbow Drag: bijna 172 km/u! verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

Komt Kawasaki met een middelzware sportmotor?

Honda Afica Twin 1100 en Adventure Sports 2023: ontdek de verschillen

Volgende