REC Watches: uurwerken met onderdelen van bijzondere motorfietsen

| |

Horloges en motorfietsen: op de een of andere manier weten die elkaar ltijd weer te vinden. Zo’n klinkend klokje loopt natuurlijk als een hitech motorblok. Deze band tussen high-end uurwerken en tweewielers wordt naar een hoger niveau getild door de Deense vrienden Jonathan Kamstrup & Christian Mygh, de oprichters van REC Watches.

Het duo, dat in 2014 aan de slag ging, heeft het tot hun missie gemaakt om op zoek te gaan naar de meest iconische voertuigen op twee of vier wielen en het verhaal van elk van hen levend te houden door een klein stukje ervan in de wijzerplaat van het horloge te bewaren.

Voordat we in de fijne kneepjes van het proces duiken, is de mantra achter de fabricage met het merk Recover, Recycle, and Reclaim – of gewoon REC. In deze drieledige benadering gaat het team van REC op zoek naar de meest bijzondere motorfietsen en auto’s, hergebruikt een aantal van de interne onderdelen en gebruikt deze om limited edition-uurwerken te maken.

Het element van het horloge dat de hergebruikte onderdelen bevat, is te zien rond het midden van de wijzerplaat. Door het recycleproces van het materiaal krijgt elk uurwerk een uniek patina en zijn geen twee horloges hetzelfde.

TTT Collection

De TTT Collection is een serie van twee horloges met de gerecyclede interne onderdelen van twee zeer speciale Triumph-motorfietsen. Elk uurwerk in deze heeft een Zwitsers Sellita Caliber SW200-1 S B uurwerk. Het mechanisme kan automatisch of handmatig worden opgewonden, het heeft 26 juwelen en 41 uur gangreserve. De kwaliteit van het uurwerk maakt een nauwkeurigheid van ±15 seconden per dag mogelijk.

REC Watches: The Great Escape TTT

De eerste is The Great Escape TTT, een horloge dat elementen bevat van een van de beroemdste motoren uit de filmgeschiedenis – de Triumph TR6 Trophy. Ja, die van Steve McQueen in The Great Escape. De TR6 Trophy, de ultieme schuurvondst, werd na een sluimerig bestaan van 40 jaar gerestaureerd door Triumph-expert Dick Shepherd. Tijdens het restauratieproces is een groot deel van de originele motorfiets bewaard gebleven en The Great Escape TTT is voorzien van de gerecyclede drijfstangen en koppelingsplaten van de iconische machine. Een andere knipoog naar de TR6 Trophy is de inscriptie ‘WH-13371’ op de wijzerplaat. Fans van de film zullen de inscriptie herkennen als het kenteken van de motorfiets in de film. De Great Escape TTT heeft ook een innovatieve roterende kast die schakelt tussen de ‘Ride’ en ‘Dress’ modus. In de ‘Ride’-modus wordt de wijzerplaat 30° gedraaid, zodat de 12-uursmarkering in één oogopslag beter zichtbaar is.

REC Watches: Icon 1000 TTT

Het tweede horloge is de Icon 1000 TTT, waarvan de gerecyclede statorafdekking van de Icon 1000 Speedmaster deel uitmaakt van de constructie. Die motorfiets was een eerbetoon aan de hoogtijdagen van de dragracerij. In de jaren zestig domineerde Triumph deze tak van sport in e USA. Net als de Great Escape TTT, heeft ook de Icon 1000 TTT de ‘Ride’ en ‘Dress’ wijzerplaat, zodat je het horloge beter kan aflezen terwijl je op de motor zit.

Vorige

Geluidoverlast? Frankrijk installeert geluidscamera’s

Alpinestars presenteert de nieuwe generatie Tech-Air airbags

Volgende