Opladen via de snelweg? Dat kan straks in Italië

| |

Herinner je je die elektrische inductiesnelweg nog waar de Italianen zich afgelopen voorjaar mee bezighielden Nou, Stellantis – het bedrijf dat dit heeft bedacht – is blijkbaar al in de testfase van ‘De Arena van de Toekomst’, hoewel het nog niet echt een snelweg is.

Integendeel, het is een traject van 1.050-meter dat wordt aangedreven met een 1-Megawatt Dynamic Wireless Power Transfer-systeem (DWPT) en 5G-connectiviteit. Het is nog in de vroege stadia van het testen. Het doel is dat stukken van deze inductieve snelweg tracks over het hele land worden verspreid. Het is vergelijkbaar met het draadloos opladen van smartphones, zo wil Stellantis ook inductieve laadtechnologie gebruiken om zowel geparkeerde als rijdende elektrische voertuigen van stroom te voorzien.

Door de DWPT-technologie van het bedrijf onder de rijweg te installeren, laadt het systeem draadloos alle elektrische voertuigen op met de speciale Stellantis-ontvanger. Het project gaat nu over naar fase 3, waarin het oplaadsysteem wordt getest op een gesloten circuit in de buurt van Italië’s A35 autostrada.

Mocht Stellantis in zijn opzet slagen, dan zouden we wel eens te maken kunnen krijgen met een baanbrekend stukje techniek dat het probleem van de actieradius van elektrische voertuigen oplost. Tenminste, voor degenen die compatibel zijn met het Stellantis-systeem. ‘Dit is een baanbrekende oplossing om een concreet antwoord te bieden op de problemen van actieradius en opladen, waarover bestuurders van elektrische voertuigen zich zorgen maken,’ zegt Anne-Lise Richard, hoofd Global E-Mobility van Stellantis. ‘We spelen een versnelde rol bij het definiëren van de mobiliteit van de toekomst en in die zin lijkt de DWPT-technologie in lijn te liggen met onze wens om een concreet antwoord te bieden op de behoeften van klanten. Het opladen van voertuigen terwijl ze onderweg zijn biedt duidelijke voordelen in termen van oplaadtijden en de grootte van hun accu’s.’

Vorige

Honda introduceert 2022 CBR1000RR-R Spa 100e jubileumeditie

Britse leger test elektrische motorfietsen voor paratroopers

Volgende