Moeder Valentino Rossi spreekt geruchten over vroegtijdig stoppen tegen

| |

Eerder berichtten we dat Assen wel eens de laatste wedstrijd van Rossi kon zijn. Hij zou er mee stoppen. Voor de lokale krant Il Resto del Carlino Pesaro interviewde Franco Bertini de moeder van Rossi. En die zal het toch wel weten.

Stefania Palma neemt afstand van de geruchten uit Spanje dat haar zoon het opgeeft: ‘Ga maar eens kijken hoeveel rondjes hij na Barcelona heeft gereden: is dat een gezicht dat wil opgeven?’.

Mevrouw Stefania, is het waar dat Valentino over een paar weken stopt met racen, zoals ze zeggen?

‘Jij die hem zo goed kent, denk je echt dat Valentino iemand is die zijn dingen half doet? Voor zover ik me kan herinneren, zou ik zeggen van niet. Zelfs niet in de niet zo rooskleurige dagen van Ducati. Dat waren twee harde jaren van ingeslikt leed.’

Denkt u niet dat het misgaat als nooit tevoren en dat het nieuws van zijn pensionering inmiddels misschien zelfs waar is?

‘Er is iets waarvan ik wil dat je het weet en opschrijft. Ik moet het eerst opzoeken. Wacht even, ik bel je over een tijdje terug…’

Okay… tot ziens. Ze heeft me afgewimpeld, denk ik. Ik kan haar natuurlijk niet blijven lastigvallen omdat de naam van haar beroemde zoon telkens ter sprake komt. De telefoon gaat precies een minuut later. Het is Stefania!

‘Okay, daar we gaan. Dit zijn de ronden die de rijders hebben gereden tijdens de test op het circuit van Barcelona op maandag na de Grand Prix: Quartararo. Bagnaia… hier, Rossi 72 ronden.’

Nou en? Wat bedoel je, en wat dan nog?

Ze klinkt troosteloos, zich realiserend dat ze te maken heeft met iemand die een beetje traag van begrip is. En ze gaat onverbiddelijk verder, als een ingenieur die al sinds ze een meisje was met haar handen in motorblokken zit: ‘Lijkt het u dat een rijder die over twee weken met racen gaat stoppen, 72 testrondjes rijdt om een beter inzicht te krijgen in de problemen met zijn motor? Ik zweer van niet. Het feit is – concludeert ze met perfecte dialectische logica – dat deze Yamaha vreemd is, hij gaat goed tijdens het testen en barst in de race. Valentino blijft doen wat hij altijd gedaan heeft. Ik kan u verzekeren dat hij terecht boos is, maar zeker niet moedeloos.’

Dank je, en waar is hij nu?

‘Hij is thuis aan het trainen.’

Van zijn moeder naar zijn vader, die net de auto vol tankt. Graziano, denk je dat Valentino stopt met racen?

‘Ik heb nog steeds niets van hem gehoord sinds Barcelona, dus ik weet er niet veel over, maar ik weet zeker dat hij ontmoedigd was: twee crashes, één in de training en één in de race nadat hij tiende was geworden is een zware klap. Ik kan me niet herinneren dat het hem eerder is overkomen.’

Mugello 2001, in een stortbui, crashte Valentino tijdens de line-up en in de laatste ronde, na een waanzinnige comeback die hem naar de tweede plaats had gebracht, achter Barros. Maar dat was in 2001, twintig jaar geleden.

‘Valentino is een man van zijn woord. Hij heeft gezegd dat hij in het midden van het seizoen zal beslissen over zijn toekomst als rijder, maar over volgend jaar. Niet over dit seizoen! Ik weet eerlijk gezegd niets anders.

Vorige

Isle of Man TT gaat races livestreamen in 2022

Ook in 2021 geen Zwarte Cross vanwege coronavirus

Volgende