MAG in actie tegen pont- en toltarieven: betaal je teveel?

| |

Dit artikel werd eerder gepubliceerd door Motorrijdersactiegroep MAG. De MAG komt al 35 jaar op voor jouw belangen. Word lid of doneer!

Met de pont over het water? De ene veerdienst rekent motorrijders duidelijk minder dan  automobilisten; bij andere veren betaal je hetzelfde tarief, terwijl je op de motor toch veel minder ruimte inneemt. Motorrijdersactiegroep MAG kan daar actie op ondernemen.

Nederland telt ruim driehonderd veerdiensten. Ongeveer een derde daarvan is louter recreatief en dus maar een deel van het jaar in de vaart. Het grootste deel van de veerdiensten is utilitair: ze varen omdat er geen redelijk alternatief over de weg is. “Zonder veren zouden automobilisten (en motorrijders, voegen wij maar toe) jaarlijks honderden miljoenen kilometers moeten omrijden,” schrijft de maritieme nieuwssite Schuttevaer.

Wakker

Bij een groot aantal veerdiensten betaal je voor een overtocht met de motor minder dan met de auto. De verhoudingen variëren. Soms betaal je inderdaad de helft, vaak iets meer: Bij Huissen-Loo vragen ze € 1,80 tegen €2,30, bijvoorbeeld, en in Doornenburg € 1,50 tegen € 2,50. Allemaal geen bedragen om van wakker te liggen. Waar je als pontbaas in Doornenburg wel wakker van zou kunnen liggen is de prijslijst, die niet minder dan 29 verschillende tarieven telt.

De Meije: open of dicht? Gemeente negeert uitspraak; MAG onderneemt opnieuw actie

Rijwielen

Veel andere veerdiensten rekenen voor auto’s hetzelfde tarief als voor motoren, bijvoorbeeld bij Veerdienst Bergstoep. Die krijgt wel de prijs voor de leukste prijslijst: motorfietsen staan er in de rubriek ‘Rijwielen’, terwijl auto’s en vrachtwagens ‘Rij- en voertuigen met mechanische kracht’ zijn. Minder grappig is dat ze voor onze rijwielen dezelfde € 2,70 rekenen als voor auto’s.

Meer dan twee

Motorrijdersactiegroep MAG is van mening dat je voor een overtocht met de motor minder zou moeten betalen dan wanneer je je met je auto laat overzetten. En de MAG laat het niet bij die mening: de organisatie onderneemt ook actie. Hoe?

  • Betaal je voor een overtocht met de motor meer dan € 2,00 en is dit tarief gelijk aan dat voor auto’s, mail de MAG dan op info@motorrijdersactiegroep.nl met als onderwerp ‘Tarieven’.
  • Vermeld in je mail de prijzen voor motoren en auto’s. Voeg als het even kan een scan of een foto van de prijslijst toe.
  • Vermeld ook website, mailadres en bij voorkeur ook het telefoonnummer van de veerdienst.

De MAG spreekt de veerdiensten aan op te hoge tarieven. Incomplete meldingen en meldingen over tarieven van minder dan € 2,00 worden niet in behandeling genomen.

Ook voor tol

Met de in Nederland sporadisch geheven toltarieven doet de MAG hetzelfde. Daarom kwam de organisatie indertijd in actie bij Westerscheldetunnel, waar zowel automobilisten als motorrijders € 5,00 moesten betalen. Dat motorrijderstarief is toen gehalveerd. Per 2025 wordt er in deze tunnel geen tol meer geheven.

Tekst: MAG redactie
Beeld: MotoGrafie

Het bericht MAG in actie tegen pont- en toltarieven: betaal je teveel? verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

Motorrijders gezocht voor onze videoserie ‘Wat Rij Jij?!

BMW Motorrad integreert TomTom-navigatie

Volgende