Lysebotn is het alternatief voor de afgesloten Trollstigen in Noorwegen

| |

Noorwegen is een populaire bestemming voor veel motorrijders, dat weten jullie natuurlijk als geen ander, met de Trollstigen als een van de meest begeerde routes. Deze weg, die vergeleken kan worden met de Stelvio, staat bij velen bovenaan de lijst. Helaas heeft de in Stavanger wonende Nederlander Ron Gort, slecht nieuws voor motorrijders die deze route willen rijden. Vorige week werd de Trollstigen gesloten en deze gaat dit jaar niet meer open. Dit vanwege het lawinegevaar in het gebied. Ron heeft de stenen op de weg zien liggen op TV en daar wil je als motorrijder echt niet rijden. Het is natuurlijk heel jammer voor de motorrijders die deze route op hun lijstje hadden staan, maar veiligheid gaat boven alles.

Noorwegen: de mooiste wegen boven de poolcirkel

Een waardig alternatief

Gelukkig heeft Ron een alternatief voor de Trollstigen: de weg naar Lysebotn. Deze route biedt 27 haarspeldbochten en een donkere, smalle tunnel van meer dan een kilometer! De rit eindigt in het dal (in het Noors betekent ‘botn’ namelijk ‘bodem’) en biedt daar twee opties voor vervolg. Motorrijders kunnen ervoor kiezen om de pont te nemen naar Stavanger, al gaat deze niet frequent en dient van tevoren gereserveerd te worden. Ron zelf kiest er meestal voor om dezelfde weg terug te rijden, wat minstens zo leuk is als de heenweg.

De weg naar Lysebotn voert langs de indrukwekkende Lysefjord, bekend van een van Noorwegens grootste toeristische trekpleisters: de Preikestolen (Pulpit Rock). Hoewel een bezoek aan deze bijzondere rotsformatie niet te combineren valt met een dagrit naar Lysebotn vanwege de aanzienlijke afstanden – de fjord is maar liefst 30 kilometer lang – is alleen al het uitzicht onderweg de moeite meer dan waard.

Locals: Deel jullie updates

Net als Ron zijn er ongetwijfeld veel andere locals die precies weten wat er speelt in hun omgeving. Laat het ons weten en mail dit naar info@motor.nl! Dankzij jullie waardevolle input kunnen we samen zorgen dat motorrijders nooit voor onaangename verrassingen komen te staan en altijd kunnen genieten van de mooiste wegen en de meest spectaculaire vergezichten.

Namens de hele MotorNL-community: bedankt alvast voor jullie tips en suggesties.

Het bericht Lysebotn is het alternatief voor de afgesloten Trollstigen in Noorwegen verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

Harley-Davidson viert de Hamburg Harley Days met 55.000 bezoekers

Moto Morini Calibro: Italiaanse cruiser-finesse

Volgende