Helmverlichting; mag het wel, of mag het niet?

| |

Nadat wij op 9 maart een bericht over helmverlichting online hebben gezet, is het niet meer rustig geweest in onze mailbox. Volgens ongeveer de helft mag het niet, volgens de andere helft wel. Kortom: de regels en wetboeken vlogen ons om de oren, maar leverden totaal geen duidelijkheid op. Juist die duidelijkheid is hard nodig, aldus onze inbox.

Helmverlichting zorgt voor extra zichtbaarheid motorrijders

Extra zichtbaarheid trouwens ook… Veel motorrijders, die ooit een aanrijding of bijna-aanrijding met een auto hebben gehad, hebben dat zinnetje wel gehoord: ‘Ik heb je helemaal niet gezien!’. In Groot-Brittannië is de SMIDSY (Sorry mate, I didn’t see you) zelfs een wijdverbreide term geworden. De motorrijder is een overwegend verticaal object, terwijl de mens van nature gericht is op horizontaal waarnemen. Tenminste, dat zou de wetenschap erachter zijn. Zodoende wordt de motorrijder niet zelden over het hoofd gezien.

Kortom: je wilt alles aangrijpen om juist wel gezien te worden. Speciaal daarom ontwikkelde een Franse start-up, genaamd OWNYX, een helm met verlichting. Het product heet OWNYX MRA en is in wezen een extra achterlicht, dat aan je helm wordt bevestigd. Het heeft ook richtingaanwijzer- en remlichtfuncties. Qua technologie maakt de OWNYX MRA gebruik van een magnetisch systeem om de verlichting van de motor na te bootsen. In tegenstelling tot een versnellingsmeter gebruikt het systeem een draadloze ontvanger om verbinding te maken met de verlichting van de motorfiets.

Maar, mag het nu wel of niet zo’n helm met verlichting? Een zoektocht naar het antwoord brengt ons naar een artikel van de KNMV, geplaatst op 30 juni 2021. Begin juni 2021 werd de KNMV op de hoogte gesteld van een aantal wijzigingen, waaronder dat het verbod op verlichting op kleding of helm van motorrijders in deze vernieuwing is komen te vervallen. Opvallend, want in eerste instantie zou het niet mogen na de update, maar onder andere de KNMV kwam succesvol in actie. Uiteindelijk bleek er namelijk geen reden te zijn om het te verbieden of te verplichten. Niet zo raar, want het is niet bewezen dat deze verlichting voor meer veiligheid zorgt en er is eveneens niet bewezen dat deze verlichting voor meer afleiding zorgt. Kortom: het is aan de rijder zelf om te kiezen! Tot op zekere hoogte dan, want je mag uiteraard nog steeds niemand hinderen of in gevaar brengen met welke verlichting dan ook. Het is maar dat je het weet…

Het bericht Helmverlichting; mag het wel, of mag het niet? verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

Honda XLT 750 R Concept door Oberdan Bezzi

2023 CFMoto 450SR: eerste vragen na de test in Turkije

Volgende