Europa: Waar staan de meeste camera’s en geven ze hoogste boetes?

| |

Noorwegen is het strengste land als het gaat om het uitdelen van boetes. Die lopen tot in de duizenden euro’s. Italië heeft de meeste flitspalen.

In een studie van Zutobi – een Europees onderzoeksbureau – zijn de gegevens verwerkt die zijn verzameld door Speeding Europe, SCBD en Auto Europe. Doel was om na te gaan welke landen de strengste wetten uitvaardigen als je een fout maakt, zoals de hoogste boetes, de strengste snelheidslimieten en de meeste flitspalen.

Uit deze gegevens blijkt dat Italië een opzienbarende hoeveelheid flitspalen binnen de landsgrenzen heeft met 8.703 flitspalen verspreid over het hele land. Nederland heeft er slechts 276. Alleen Slovenië heeft er minder: 113.Duitsland en Frankrijk – de grootste Europese landen – staan op de derde en vierde plaats met respectievelijk 3.813 en 2.406 flitspalen. Aan de andere kant van de schaal zijn er drie landen met minder dan 100 flitspalen; Portugal heeft er 98, Luxemburg slechts 24, terwijl Slowakije het moet doen met slechts 13 flitspalen op 38.895 km weg.

Zutobi heeft ook een soort van gevaarindex opgesteld met behulp van een algoritme dat is ontwikkeld op basis van het aantal snelheidscamera’s, minimumboetes en wetten in verband met rijden onder invloed van alcohol.

Oostenrijk verdubbelt zijn snelheidsboetes

Met deze index kwam Noorwegen als beste uit de bus met een score van 6,43, wat grotendeels wordt toegeschreven aan de hoge kosten van een boete voor te hard rijden op de snelweg, die je minimaal €711 kost. Noorwegen heeft ook de strengste maximumsnelheid op zijn snelwegen met 110 km/u, terwijl de meeste landen een maximum hebben tussen 120-130 km/u. Je krijgt ook een enorme boete van minimaal 5.783 euro als je betrapt wordt op rijden onder invloed en je hebt ook niet veel speelruimte, want de Noorse alcohollimiet is slechts 0,02%. In het VK daarentegen is het 0,08%, wat mild is vergeleken met het Europees gemiddelde van ongeveer 0,05%.

Om dit in de juiste context te plaatsen: Nederland heeft de op één na hoogste boetes, namelijk 186 euro voor te hard rijden, en Italië geeft je een boete van 1.500 euro voor rijden met te veel alcohol in je bloed. Ver achter Noorwegen eindigen Italië en het VK op de tweede en derde plaats in het eindklassement, zij het met een score van respectievelijk 4,95 en 4,90. Griekenland en Nederland ronden de top vijf af.

Aan de andere kant van de schaal, de meest toegeeflijke natie in Europa als het gaat om boetes en flexibiliteit is Albanië. Die geeft je een minimum € 20 boete als je betrapt wordt op hard rijden op de snelweg. Je krijgt 8 euro als je betrapt wordt met je mobiele telefoon tijdens het rijden en €175 voor rijden onder invloed.

Bron: visordown

Vorige

Moto Guzzi terug in de rally-raids? De V85TT zou er zo uitzien

2021 MV Agusta Brutale 1000RR profiteert van Euro5

Volgende