Nederland massaal op de motor!

| |

Een kleine 15.000 gloednieuwe motoren en dik 50.000 tweedehands motoren, dat is het indrukwekkende en record brekend motorverkooprapport van 2020. We moeten ver terug in de tijd om dit soort cijfers te vinden bij nieuwe motoren. Meer dan een decennium! De teller van nieuwe motoren eindigde afgelopen jaar om precies te zijn op 14.622 stuks en dat is een stijging van 4,7 procent ten opzichte van 2019 zo blijkt uit officiële cijfers van de RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

De occasionscijfers blijken zelfs op recordhoogte te zitten, want nooit eerder verkocht de vakhandel meer dan 50.000 tweedehands motorfietsen in een kalenderjaar. Uiteindelijk eindigde 2020 op een totaal van 52.175 verkochte occasions en dat is 11 procent meer dan in 2019. 

Motorverkopen 2020: BMW, Yamaha en Kawasaki grote winnaars

De belangrijkste oorzaak van dit succes is uiteraard de grote behoefte aan individueel vervoer na de corona-uitbraak. Niet heel toevallig schoten ook de verkoop van fietsen en scooters door het dak. Deze onverwachte vraag resulteerde uiteindelijk in het beste motorverkoopjaar sinds 2009. Net voor die andere crisis, de kredietcrisis.

Dat 2020 een recordjaar is, blijft bijzonder na de internationale lockdowns in het voorjaar, waardoor de toelevering van onderdelen en de productie en distributie van motoren wereldwijd stokte. Hierdoor konden reeds in bestelling genomen nieuwe motoren niet worden geproduceerd en werden winkels amper bevoorraad. 

Vanaf de zomermaanden was een duidelijke inhaalslag te zien die tot het einde van het jaar aanhield. Zo werden er in december 2020 bijna 140 procent meer nieuwe motoren geregistreerd dan in december 2019 (582 stuks om 243 stuks). In de occasionhandel was na een flinke dip tijdens de corona-uitbraak in maart al vanaf april duidelijk dat er grote behoefte was aan individueel vervoer. Afgelopen december werden er bijna een kwart meer tweedehands motorfietsen verkocht dan in dezelfde maand in 2019.

RAI Vereniging en BOVAG zijn uiteraard blij met de populariteit van de motor en de motorverkoop in Nederland, zo blijkt uit een gezamenlijk statement. ‘Motor rijden is in. Mensen kiezen niet alleen voor de geweldige beleving van motorrijden, maar ook voor de praktische kant. De motor is bij uitstek geschikt om je in de huidige samenleving, snel, veilig, schoon en hygiënisch van A naar B te verplaatsen. Het potentieel is enorm, aangezien momenteel slechts de helft van de anderhalf miljoen Nederlandse motorrijbewijsbezitters een eigen motorfiets in bezit heeft. Bovendien past de motor in een stedelijk mobiliteitsbeleid, waarbij ruimtebesparing steeds belangrijker wordt en minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor auto’s. Ook zet de sector versneld in op verduurzaming met de ontwikkeling van schonere motoren’, zo laten de RAI en Bovag ons weten in een gezamenlijke verklaring.

Vorige

2021 Husqvarna Svartpilen 125 klaar voor Europa

Verkeersboetes stijgen in 2021 – alle prijzen op rij

Volgende