Motorrijden en rekeningrijden; hoe zit dat?

| |

Vanaf 2030 rekeningrijden. Ook voor motorrijders?

Nadat er al jaren over gesproken werd, lijkt het rekeningrijden vanaf 2030 echt ingevoerd te gaan worden. Vanaf dan betaal je dus zeer waarschijnlijk per gereden kilometer en niet meer voor het bezit van een auto. Betalen naar gebruik heet het dan ook wel. De oplettende motorrijder zal het ongetwijfeld al opgevallen zijn dat we het voor Motor.NL opvallend vaak – te vaak zelfs wat ons betreft – over een auto hebben maar dat heeft gelukkig een zeer goede reden. Want in – ieder geval voorlopig – maakt de motorfiets geen deel uit van het rekeningrijden, zo blijkt uit navraag van Motor.NL aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

10 vragen over de vanaf 2023 verplichte motorkeuring in België

‘Betalen naar gebruik wordt voorbereid voor personen- en bestelauto’s. Reden hiervoor is dat de bijdrage van motorrijders aan de opbrengsten in motorrijtuigbelasting relatief laag zijn, net als de bijdrage van motoren aan CO2-uitstoot. Het zou het invoeren van de hervorming van de motorrijtuigbelasting wel ingewikkelder maken dit direct mee te nemen’, aldus een woordvoeder.

Zoals altijd bij berichten uit Den Haag is het niet allemaal dikke pret. Het kabinet onderzoekt wel de mogelijke impact van betalen naar gebruik op motorgebruik en de impact daarvan op verkeersveiligheid. ‘Indien nodig of gewenst kunnen motoren in een latere fase alsnog onder het systeem van betalen naar gebruik gebracht worden’ zo laat dezelfde woordvoerder ons weten. Maar voorlopig dus niet!

Het bericht Motorrijden en rekeningrijden; hoe zit dat? verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

Zondag 28 augustus EK Finale zijspan in Eenrum

Benelli-moederbedrijf QJ patenteert dikke V-twin: Chinese Super Duke op komst?

Volgende