Maximumsnelheid op meeste wegen in Amsterdam omlaag naar 30 km per uur

| |

Op meer dan de helft van de wegen in Amsterdam waar nu nog 50 kilometer per uur mag worden gereden, wordt de snelheid teruggebracht naar 30. De nieuwe maximumsnelheid zal in 2023 op één moment in de hele stad worden ingevoerd.

De contouren van het plan waren al uitgelekt anderhalve week geleden, maar nu heeft verkeerswethouder Egbert de Vries zijn voornemen officieel voorgelegd aan de gemeenteraad. Volgens De Vries leidt een verlaging van de snelheid naar 30 kilometer per uur tot een grotere verkeersveiligheid: het zou 20 tot 30 procent minder ernstige verkeersongevallen betekenen.

Duizenden Duitse motorrijders demonstreren tegen rijverboden

Omslag

Volgens De Vries gaat de verlaging van de maximumsnelheid er ook toe leiden dat er steeds meer kleine, vaak elektrische, voertuigen in de stad komen te rijden. Deze voertuigen hebben in veel gevallen snelheden tot 25 of 40 kilometer per uur. ‘Een lagere maximum snelheid zorgt ervoor dat het stedelijk verkeer beter op elkaar is afgestemd.’

Uitzonderingen worden gemaakt voor wegen met twee keer twee rijbanen of wegen die een ‘verkeersuitstraling’ uit hebben die past bij 50 kilometer per uur. Ook bijvoorbeeld weggedeelten die direct overgaan van een snelheid van 70 kilometer per uur of hoger, zullen niet worden meegenomen in het dertig kilometer per uur regime.

Nieuwe trend?

Amsterdam is niet de enige stad in Nederland waar 30 km/u de nieuwe norm wordt. Ook in Rotterdam bestaan er al langer plannen om de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom terug te brengen naar 30 km/u. Wanneer volgen andere steden?

Bron: Parool / AT5

Vorige

Benelli lanceert myBenelli app met MOTO.APP

Vespa 75 jaar: expositie in Autoworld Brussel

Volgende