Italiaanse wet biedt belastingaftrek voor airbagkleding

| |

Ben je ‘in de markt’ voor een airbagjack of pak? Of wacht je tot de prijzen dalen? In Italië is een motorrijder beter uit. Op 27 december 2020 keurde de Italiaanse regering een officiële wet goed die een aanzienlijke belastingaftrek mogelijk maakt voor mensen die EU-gecertificeerde beschermende airbagkleding kopen. 

Als deze wet wordt aangenomen, betekent dit dat Italiaanse motorrijders 50 procent van de kosten van door de EU gecertificeerde beschermende airbagkleding vergoed kunnen krijgen, met een maximum van 250 euro. Dit is het gevolg van lobbywerk door de architect Graziella Viviano. Samen met een groep Italiaanse motoradvocaten is hij na het overlijden van zijn dochter in 2018 begonnen met het onder de aandacht brengen van een dergelijke bepaling. Viviano‘s dochter kwam om het leven doordat ze met haar motor in een van de in Rome beruchte kuilen in het wegdek reed. Het dodelijke ongeval had voorkomen kunnen worden als ze een airbagpak had gedragen. 

Minder belastingaftrek

Vanaf 27 december 2020 lijkt het erop dat hun acties een verschil hebben gemaakt. Het is niet duidelijk dat het bedrag hetzelfde zal blijven. Italiaanse publicaties waaronder Moto.it die suggereren dat het waarschijnlijker is dat het zal worden teruggebracht tot 20 of 30 procent in plaats van 50 procent.

Motorkledingtips voor vrouwen, airbagpakken en regenkleding

50 procent zal ongetwijfeld een grotere aantrekkingskracht hebben op motorrijders die op het punt staan om een airbagvest of -jas aan te schaffen. Mar elk klein beetje telt en 20 of 30 procent is niet niets. Nog beter zou zijn wanneer de Italianen van hun overheid eisen dat ze iets doen aan het wegdek. Daarmee kun je ongelukken als die van Viviano‘s dochter voorkomen.

Vorige

Zero Motorcycles schakelt Reneos in voor voor accu-recycling

Adaptive cruisecontrol voor veel 2021 KTM-modellen

Volgende