Giacomo Agostini: ‘Márquez gaf me een jaar ademruimte’

| |

Van zijn carrière tot het huidige motorrijden, Giacomo Agostini vertelde zijn verhaal zonder remmingen: zijn grote passie voor motoen, zijn scheiding van MV Agusta, zijn afscheid van Fausto Gresini en zijn record aan kampioenschappen, dat bedreigd wordt door slechts één rijder…

Door Morini werd ik een racer

Hij is de meest succesvolle rijder in het wereldkampioenschap, maar Giacomo Agostini is bovenal een liefhebber: ‘Ik ben geboren op twee wielen. Pa gebruikte een motorfiets, maar alleen om naar kantoor te gaan en in de zon te rijden. Ik droomde van racen en vrachtwagens besturen, we hadden een transportbedrijf aan het Iseomeer,’ vertelde hij aan Corriere della Sera. Zijn carrière begon met Morini: ‘Het bracht me mijn eerste overwinning en gaf richting aan mijn carrière. Als senior verliet ik het pas in 1964, maar het is in mijn hart gebleven.’

MV Agusta/Magni Agostini replica motorfiets

Ik koos voor Yamaha

Daarna stapte hij over naar MV Agusta en werd het symbool ervan: ‘Morini en ik scheidden voor een nieuwe motor, een viercilinder. Die was krachtig, maar ik voelde me beter met de meer ingereden driecilinder. Maar op Hockenheim, een snel circuit, vroeg ik om de viercilinder. Rocky Agusta, Corrado’s zoon, wilde het niet. Hij was de teammanager en nogal een haantje. Het was een domme keuze: als ik won, zou MV immers ook winnen. Ik koelde af en besefte tegelijkertijd dat tweetaktmotoren de toekomst waren. Dus koos ik voor Yamaha.’

We waren een familie

Giacomo Agostini maakte een vergelijking met het huidige motorrijden: ‘Ik verloochen mijn tijden niet. Ik was gelukkig, alles was menselijker. We waren een familie, ook al was de vriendschap betrekkelijk, want er was rivaliteit.’ Op 16 juni wordt Ago 79 jaar en de jaren gaan tellen: ‘Ze zijn een beetje zwaar. Gelukkig voel ik me altijd jong: ik rijd nog motor, ik doe mee aan revivals, ik race, ik ga naar GP’s. Maar als ik bedenk dat ik nog maar een paar jaar voor me heb…’

Op dit moment lijkt zijn palmares onaantastbaar, maar hij zegt: ‘Het hangt van Marc Márquez af: hij zou me kunnen verslaan. Valentino was er dichtbij, maar hij heeft al een tijdje niet meer gewonnen. En je wordt ouder, nooit jonger.’ Valentino Rossi heeft negen titels: ‘Hij had een geweldige carrière. Op zijn leeftijd is het moeilijk om nog te winnen, maar er is hoop zolang er leven is. Tegen Márquez daarentegen heb ik gezegd: “Je hebt me nog een jaar ademruimte gegeven.’

Ferrari voelde niet goed

Net als Rossi werd ook Agostini verleid door de single-seater: ‘We ontmoetten elkaar in Modena, we gebruikten hetzelfde circuit om te testen. Ik probeerde de Rossa en deed het goed. Ferrari deed me een aanbod, aarover ik serieus heb nagedacht. Maar ik kwam tot de conclusie dat ik voor motoren geboren ben. Ferrari begreep dat het niet goed voor me was om een liefde te verraden.

Een voortreffelijk mens

Dit jaar start het wereldkampioenschap zonder Fausto Gresini: ‘Hij was aan het racen toen ik aan het finishen was. Hij was een voortreffelijk mens, eerlijk; hij kon je altijd in de ogen kijken. Ik hoorde van hem toen hij in het ziekenhuis lag en ik was ervan overtuigd dat hij het zou halen.’

Vorige

Royal Enfield gekloond: Hanway G30 Adventure

Kawasaki en MotoShare lanceren Kawasaki Rent

Volgende