Felicitaties voor familie Hayden met Nicky Hayden’s opname in de Motorsports Hall Of Fame

| |

Ter gelegenheid van de introductie van Nicky Hayden in de Motorsports Hall of Fame of America, feliciteert American Honda de familie van de overleden wegracer en dirt track-ster. Hoewel de Hall of Fame is gevestigd op Daytona International Speedway, werd de ceremonie dit jaar gehouden op de M1 Concourse in Pontiac, Michigan. De prijs werd uitgereikt door voormalig Honda-teammanager Gary Mathers en in ontvangst genomen door Nicky’s jongere broer Roger Hayden. Roger gaf ook het startschot voor het evenement door een ereronde te rijden op een Repsol CBR1000RR, terwijl hij de Amerikaanse vlag droeg, zoals Nicky vaak deed na zijn grote overwinningen.

De Honda CR450R uit 2002 waarop Nicky Hayden reed (foto Tom Miller).

Nicky Hayden reed voor diverse American Honda-teams in AMA-wegraceklassen tussen 1999 en 2002. In 1999 won hij het AMA 600 Supersport-kampioenschap en ontving hij de AMA Pro Athlete of the Year Award. In 2002 won Hayden het AMA Superbike-kampioenschap en Daytona 200. Gedurende een deel van die periode reed hij ook op Honda’s in het AMA Flat Track side-project. Nicky kwam vervolgens van 2003 tot 2008 uit voor het Repsol Honda-fabrieksteam in de MotoGP, waar hij in 2006 het MotoGP-wereldkampioenschap won. In 2014 en 2015 reed hij voor een privé Honda MotoGP-team, voordat hij overstapte naar Honda’s World Superbike-team. In 2017 kwam Hayden tragisch om het leven bij een fietsongeluk tijdens een trainingsrit in Italië. In 2018 werd Hayden postuum opgenomen in de AMA Motorcycle Hall of Fame, een toperkenning in de motorwereld.

De Motorsports Hall of Fame of America erkent jaarlijks persoonlijkheden uit de hele wereld van de motorsport – waaronder vele vormen van autoracen, motorboten, luchtvaart en motorfietsen. Andere leden die ook warden ingewijd zijn stockcar-coureur Davey Allison, land-speed racer John Cobb, drag racer Larry Dixon Jr., Indy en NASCAR pionier Janet Guthrie, Indy journalist Robin Miller, powerboat-teameigenaar Fran Muncey, NASCAR kampioen Ray Nichels en de beroemde sport-car racing scorer Judy Stropus. De huldiging in de Motorsports Hall of Fame van 2020-motorsporters – waaronder motorcrosskampioen Chris Carr – vond twee avonden eerder plaats, nadat de ceremonie van vorig jaar was uitgesteld vanwege COVID-19.

Nicky Haydens nalatenschap leeft voort in liefdadigheid

‘Namens de hele motorrijdersgemeenschap feliciteren wij de familie Hayden met deze prestigieuze erkenning van Nicky’s prestaties op en naast het circuit,’ zei Bill Savino, Senior Manager of Customer Engagement bij American Honda. ‘The Kentucky Kid zal altijd een plaats in ons hart innemen – als racer, maar vooral als persoon – en we zijn blij dat de Hall of Fame ook erkent hoe uitzonderlijk hij was.’

Nicky Hayden op de Honda RC51 racer van 2002.
Vorige

Groot-Brittannië: Opent brandstofcrisis deur naar elektrische rijden?

Is de Harley Pan America je te duur? Probeer dan de Lifan KPT 400

Volgende