2024 Honda XRE 300 Sahara, een kleine crossover gepresenteerd in Brazilië

| |

Honda heeft onlangs een suggestief model opnieuw gelanceerd voor de Braziliaanse markt: de XRE 300 Sahara, die deels de stijl van de “grote zus” Africa Twin volgt en de erfgenaam is van de NX 350 die succes had op de Zuid-Amerikaanse markt in de jaren 90.

De nieuwe Honda XRE 300 Sahara – gepresenteerd in Brazilië eind 2023 – neemt de erfenis over van de NX 350, die enorm populair was in het land rondom de eeuwwisseling (destijds deed zijn kleurstelling denken aan die van de Africa Twin 750). Voorzien van een 293,5 cc eencilindermotor gekoeld door lucht, die al gebruikt wordt in de CB300F Twister, met enkele wijzigingen met betrekking tot de luchtfilter en uitlaat om meer vermogen en een vollere krachtontwikkeling te verkrijgen, bereikt de XRE 300 Sahara 24,7 pk bij 7.500 toeren en 26,4 Nm koppel bij 5.750 toeren. De versnellingsbak heeft zes versnellingen, met een oliebadkoppeling voorzien van een anti-slipinrichting. Wat betreft het frame en wielophanging vinden we een semi-dubbele stalen wieg met een traditionele voorvork van 245 mm veerweg en achter een enkele schokdemper met progressieve hefboomwerking van 225 mm veerweg. De uitrusting wordt compleet gemaakt door Metzeler Karoo Street banden (90/90-R21 voor / 120/80-R18 achter) en een remsysteem voorzien van een 256 mm schijf vooraan en een 220 mm schijf achteraan, beide “gemonitord” door een ABS-systeem. Volgens officiële gegevens weegt de XRE 300 Sahara nauwelijks 147 kg en heeft het een goede actieradius dankzij de 13,8 liter tankinhoud.

Honda bereidt zich voor op de verkoop van zware motorfietsen in China

Op technologisch vlak heeft de motor een dashboard met een LCD-scherm en de inmiddels onmisbare USB-aansluiting voor het opladen van mobiele telefoons. De XRE 300 Sahara is leverbaar in drie verschillende uitvoeringen: Standard, Rally en Adventure, waarbij de laatste wordt bevestigd als de rijkst uitgeruste wat betreft accessoires en opties.

Sahara Concept, het best uitgerust

We blijven wachten op het Sahara Concept dat onlangs zelfstandig werd gepresenteerd in São Paulo. Zijn kleurstelling in wit, rood en blauw doet sterk denken aan die van de Africa Twin en qua uitrusting heeft hij veel meer te bieden dan de andere versies: een groter voorruitplexiglas, koffers, motorbescherming, handbeschermers, extra lampen en – als kers op de taart – gouden velgen.

Komt de Honda XRE 300 Sahara naar Europa?

Hoewel de Honda XRE 300 Sahara in zijn drie versies al te bestellen is op de Braziliaanse markt, weten we nog niets zeker over de Concept-versie, die echter binnenkort deel kan uitmaken van het assortiment. Wat betreft de Europese markt, we hebben tot op heden geen geruchten gehoord en de vraag is gerechtvaardigd: zullen we de Honda XRE 300 Sahara ook in Europa zien?

Sahara Concept.

Het bericht 2024 Honda XRE 300 Sahara, een kleine crossover gepresenteerd in Brazilië verscheen eerst op Motor.NL.

Vorige

Een nieuw Ducati dealership gaat open voor de regio Eindhoven en Limburg

Royal Enfield ontwerpt futuristische motorfiets voor Netflix-film The Kitchen

Volgende